Съдят лидера на Pearl Jam Еди Ведър

Варна Лайф

29-12-2009, 20:49

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Лидерът на американската рокбанда Pearl Jam Еди Ведър е обвинен в нарушаване на авторски права, съобщава ContactMusic. Съдебен иск срещу музиканта е подал канадският актьор Гордън Питърсън, който е познат под псевдонима Индио.

Питърсън твърди, че преди няколко години Ведър записва кавър на негова песен, но нарушава целостта на песента, като променя малко текста. Става въпрос за Hard Sun, чийто оригинал е написан от канадския музикант през 1987 година. През 2007 г. Ведър записва версия на сингъла на Питърсън за музиката към филма на Шон Пен "Сред дивата природа" (Into The Wild).

След като чул варианта на Hard Sun на Ведър, канадецът се възмутил и решил да осъди вокалиста на Pearl Jam. Делото е заведено във федералния съд на Манхатън. Наред с други неща се твърди, че компанията Universal Music разрешила на Ведър да запише и разпространи кавър на Hard Sun, без да се иска разрешението на Питърсън.

Междувременно адвокатът на Еди Ведър смята, че няма причина канадецът да оспорва съдържанието на кавър версията на Hard Sun. Вокалистът на Pearl Jam все още не е коментирал официално претенциите на Питърсън.