Сърбия подава молба за членство в ЕС

Новините

22-12-2009, 06:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сърбия ще подаде днес молбата си членство в Европейския съюз. Решението за това беше взето на извънредно заседание на сръбското правителство в събота, когато молбата беше пописана от премиерът Мирко Цветкович и от държавният глава Борис Тадич, заедно с меморандум за пълно членство, съобщи Дарик радио.


Президентът Тадич ще посети шведската столица Стокхолм, за да представи сръбската молба за членство в Европейския съюз. По-рано министър-председателят на Швеция, която е ротационен председател на ЕС и застъпник на еврочленството на Белград, даде да се разбере, че сръбското искане може да бъде депозирано още днес.


С подкрепа Сърбия се ползва и от следващия председател на съюза - Испания, при която ще бъде и на практика разгледана молбата, тъй като следващата среща на върха на ЕС е през февруари.


Възможно е обаче кандидатурата да не получи веднага зелена светлина, тъй като тя среща съпротивата на Холандия, по чието мнение Сърбия не е изпълнила ангажиментите си към трибунала в Хага заради продължаващото издирване на ген. Ратко Младич.