По 25 лева за пенсионерите, чиновници ще връщат коледни премии

Новините

13-12-2009, 14:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

1 100 000 пенсионери ще получат по 25 лева бонус за празниците. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на експресен неделен брифинг. Коледните надбавки са само за възрастните хора, които получават под 200 лева на месец. Останалите 1 300 000 ще посрещнат празника без бонус.


Допълнителните средства ще бъдат преведени по дебитните карти на 4 януари 2010 година.


Новината идва след като поне от месец правителството твърдеше, че пари за празнични бонуси на пенсионерите няма. Най-вече заради увеличението на пенсиите от 1 юли, което формира и най-голямата част от дефицита от 500 милиона лева, с който бюджетът завършва годината. В събота обаче премиерът обеща, че ще се направи всичко възможно пари да има за най-бедните.


„Буквално изцеждахме парите, предимно от администрацията”, заяви той. След цяла сутрин сметки с министъра на финансите Симеон Дянков премиерът решил нито едно от  министерствата да не дава на служителите си коледни бонуси.  Чиновниците от две министерства (на земеделието и на регионалното развитие), които вече са получили премии ще ги върнат чрез удръжки от следващите им заплати.


„Напомням, че с огромни усилия успяхме да влезем с 1 млрд. дефицит, което е успех. Ако човек е слушал вчерашния конгрес и изказванията на Станишев и Доган би трябвало всичко да е цветя, рози, мед и масло, но ние едва успяхме с минус половин млрд. да защитим бюджета”, коментира премиерът. Той обаче нямало да се меси на магистратите, които с решение на Висшия съдебен съвет ще разпределят 24 млн. лева за награди.