Васил Попов спечели Златния глобус за 2009-а

Архив Варна

08-12-2009, 14:02

Автор:

ИВАН СИМЕОНОВ

Всичко от Автора

Най-престижната награда в българското мореплаване „Златен глобус” тази година бе присъдена на яхта „Магнолия” със шкипер Васил Попов.


Комисията за определяне на приза, учредена в памет на кап. Георги Георгиев и неговото самотно плаване около Земята, трябваше да избира между само 2 кандидатури. След детайлно обсъждане и гласуване той отиде при


„Магнолия” за плаване около света, продължило три години и седем месеца – от  5 ноември 2005 до 7 юни 2009 г.


Екипажът се е променял през различните преходи, но единствено приятелката на Попов Ралица Делчева е непрекъснато с него от край до край. Проплавани са над 29 000 мили, посетени са безброй пристанища, като в САЩ и Нова Зеландия престояват по няколко месеца за ремонт и работа с цел финансиране на плаването.


От комисията заявиха, че в надпреварата са надделели аргументите, че плаването е около света (кръгът е бил затворен в гръцкия архипелаг), няма регистрирани аварии и инциденти вследствие небрежност, всички на борда са любители, но са проявили качества на истински моряци, основната част от пътя е проплавана от двама души екипаж и др. Васил Попов за втори път получава „Златния глобус”.


Другата кандидатура бе от шкипера на яхта „Изумруден сън” Васил Василев за плаване от Азорските острови до Порто Лагос, Гърция продължило 5 месеца половина.


Василев и съпругата му бяха номинирани и миналата година за плаването им до Карибските острови и обратно от края на август 2006 до юни 2008 година. Те многократно са доказали любовта си към океанските плавания и отличните си моряшки способности. Към тях често се присъединява и дъщеря им.


Наградата „Златен глобус” е учредена през 1980 година от инж. Борис Ганчев (1911-2008) и ще се връчва за юбилеен тридесети път на 20 декември – датата на началото и края на плаването на кап. Георгиев.