Шефът на БНБ Иван Искров: Стратегия за бързо влизане в Еврозоната

Новините

07-12-2009, 09:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„България е с много ясна стратегия за присъединяване към Еврозоната от 2004 г. От тогава досега тази стратегия не е променена.

Това каза управителят на БНБ Иван Искров, съобщи Агенция „Фокус”.


По думите на Искров, България е заявила, че ще се придържа към стратегия за бързо влизане в Еврозоната веднага след влизането в ЕС. В самото начало България е заявила и, че ще избегне механизъм 2 и ще запази валутния борд при влизането в Еврозоната.


Мнението си банкер №1 изрази на открилата се днес международна конференция: “Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към Еврозоната”. България в значителна степен посреща критериите за включване в Еврозоната и дори по най-трудните за изпълнение критерии страната ни стои много по-добре от страни, които вече са членове на Еврозоната, смята Искров.


Новото правителство много ясно заяви като приоритет присъединяването на България към Еврозоната. Това се подкрепя и от Централната банка, каза Искров. Като цяло влизането в Еврозоната не е някаква привилегия. Ако беше привилегия, Обединеното кралство щеше отдавна да е в Еврозоната, коментира управителят на БНБ. Той добави, че членството в Еврозоната за всяка една от новите страни членки не е привилегия.Това е задължение, което ще бъде изпълнено, когато правителствата решат, че е дошло време да се присъединяват. Решенията не са едностранни и касаят всички страни членки на Еврозоната.


Не бихме могли да се ангажираме с никаква конкретна дата към този момент. Ангажираме се с всички усилия, които са за водене на преговори за присъединяване към ЕRМ 2 и Еврозоната, обясни Искров. Заедно с правителството ще направим всичко възможно да убедим нашите европейски партньори, че отговорът трябва да е „да”, каза управителят на БНБ.

Кризата като че ли стимулира държавите за по-бързо присъединяване към Еврозоната е мнението на Ася Кавръкова от Институт "Отворено общество".

В Еврозоната влизат 16 държави от ЕС, които са приели еврото за парична единица, припомни Кавръкова. По думите й новите страни-членки могат сега да разработят нови реалистични стратегии за присъединяване към Еврозоната.

Към средата на миналата година 90% от българските граждани или са имали погрешна представа, или не са знаели кога ще се присъедини страната ни към Еврозоната, сочипроучване за нагласите за присъединяване към Еврозоната.То бе представено от директорът на „Отворено общество” Георги Стойчев. 42% от българите са смятали, че ще се присъединим към Еврозоната през 2010 г. Само 9% са смятали, че това може да стане през 2013 г. или по-късно.

Според допитване 60% от гражданите на новоприсъединилите се към ЕС страни не знаят как върви процесът на присъединяване към Еврозоната.

Повечето страни-членки на ЕС или се придържат към стратегиите си за членство, или е трябвало да преразгледат първоначалните си намерения за присъединяване, обясни Стойчев.