Самотата е заразна

Архив Варна

03-12-2009, 06:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Американски учени са установили, че чувството на самота може да се предава на други хора като инфекциозно заболяване, пише "Телеграф".

Изследователи от Чикаго, Харвард и Университета на Калифорния анализирали данни от около пет хиляди жители на Масачузетс. Въз основа на тези данни, учените са изградили блок схема на мрежа от отношения между хората, съдържаща разказите на хората за загубата на приятели и самота.

Схемата е показала, че с времето самотните хора губят социалните си контакти, преминават към периферията на мрежата от отношения. Те "заразяват" със самота своите познати, които, след като общуват с тях, също започват да се движат към периферията. Оказва се, че рискът да останеш самотен е по-зависим от промените в приятелските, а не в роднинските отношения.

Учените открили, че жените, които обикновено са по-нуждаещи се от емоционална подкрепа, са с по-силна защита, отколкото мъжете, които страдат от "заразяване" със самота.

Един от изследователите, Джон Качиопо, е сравнил мрежата от отношения с част от тъкан, която постепенно се изтърква по краищата, като отделящите се конци напомнят самотни хора.

Какво усложнява комуникацията

Според Качиопо самотата намалява доверието в другите, човек става все по-самотен, дори се оформя психологически порочен кръг. Ученият подчертава, че тъй като самотата е свързана с няколко психически и физически нарушения, които влияят върху качеството и продължителността на живота, хората трябва да обърнат внимание на загубата на социални контакти, приятели и роднини и да се опитват да се съберат с обществото.