Осъдиха валутна касиерка, пробутала 200 фалшиви долара

Архив Варна

02-12-2009, 11:25

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Валутна касиерка от Варна, работеща в чейндж бюро в балчишкото село Кранево, получи условна присъда за продажба на 200 фалшиви долара.

Делото в Окръжния съд в Добрич се гледа в условията на съкратено съдебно следствие, след като 49-годишната подсъдима Елена Миткова е признала всички факти и обстоятелства в обвинителния акт срещу нея. Тя получи 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.
На 24 юни т.г. неизвестно лице е обменило при Елена четири банкноти по 100 USD. След като клиентът излязъл, подсъдимата установила, че две от копюрите са нередовни и сигнализирала за това полицията. Двама служители на реда се запознали със случая и единият започнал да попълва протокол за изземване на фалшивите пари. Елена  отказала да ги предаде и подписала обяснение, че е предупредена, че няма право да ги разпространява и че ще носи наказателната отговорност, ако го направи.
Същия ден обаче тя пробутала фалшификатите на друга клиентка, за да предотврати загубата си, равняваща се на 260 лв. Клиентката поискала да ги обмени в друго бюро, където установили проблема. Измамената жена предала фалшивите пари на полицията.
Елена е гражданка на Украйна, но от дълги години живее в България.
Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Варна.