С банери и помагало стартира нов етап в кампания за безопасен интернет

Архив Варна

01-12-2009, 10:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На 1 декември стартира третият етап от кампанията на евродепутатите Филиз Хюсменова и Илияна Йотова за безопасност на децата в интернет „Ти избираш”. Кампанията се осъществява съвместно с Националния център по безопасен интернет и фондация „Партньори – България” и ще продължи до края на декември.


Според организаторите мерките за безопасно сърфиране в мрежата са грижа не само на семействата, те трябва да бъдат ангажимент и на училището. В българските училища от 5-ти клас има редовни часове по информационни технологии, но по темата за безопасност са предвидени 2 часа годишно, в които се говори главно за компютърната безопасност – за кабели, вируси и пр.


Затова в рамките на кампанията ще бъде представено учебното помагало „Безопасен интернет”, чийто автор е фондация „Партньори – България”. В партньорство с в. „Стандарт” ще бъдат публикувани части от разработените теми, като идеята е да помогне на учителите да поднасят достъпно и увлекателно знания как децата да се предпазват от опасностите в глобалната мрежа.


Разработен е банер, който ще бъде поставен в интернет сайтове за запознанства, за теглене на информация и в сайтове, които са съпричастни с идеята. С него децата ще бъдат предупреждавани да са внимателни в „разговорите си” с непознати в чата и да не предоставят информация за себе си.


Четирите информационни центрове на евродепутата Филиз Хюсменова също ще се включат в кампанията. Във Велико Търново, Разград, Търговище и Сърница помагалото „Безопасен интернет” ще бъде обсъдено с учители и ученици и ще бъде „разиграно” в практически казуси. Центровете ще търсят съмишленици сред регионалните медии за разпространяване на повече информация, насочена и към родителите – чрез видео и радиоклип, чрез постера на кампанията.


Нейният първи етап стартира през октомври 2008 г. с конференция „Виртуалните престъпления – заплаха за нашите деца”. По поръчка на евродепутатите Йотова и Хюсменова НЦИОМ осъществи през март тази година проучване сред 800 деца, чиито данни показаха, че подрастващите нямат ясна престава за опасностите в интернет. Бяха разпространени плакати и брошури на централни места, в училища, в София и в други градове на страната.