Разследват приятели и комшии за сексуално насилие над деца

Животът

25-11-2009, 21:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Два случая на сексуално насилие над малолетни проверяват в отдела за Закрила на детето, обяви директорът на Регионалната служба за социално подпомагане във Варна Мария Чанкова.
Децата - на 11 и на 15 години, са станали жертва на познати на семейството и на съседи.

При малолетното момиче е предприета мярка за закрила в семейна среда след сигнал за блудство. Издадено е и направление за ползване на психологическа подкрепа към Комплекса за социални услуги. Семейството вече ползва социална трапезария, отпусната е и еднократна помощ за закупуване на облекло и учебни пособия за детето.


Миналата година в отдела за закрила на детето във Варна са разглеждани 6 случая на сексуално посегателство над невръстни. От началото на 2009 г. те са два. За първите 9 месеца на годината общо са подадени 14 нови сигнала за извършено насилие над и между деца. До края на октомври е работено и по 41 стари случая. В 54% от тях става дума за претърпяно у дома физическо насилие.
На откритата преди дни гореща национална линия за сигнали за деца  в риск 116-111 има две обаждания - за тийнейджъри на 14 и 15 години, които са направили опити за самоубийство чрез медикаменти, допълни още Чанкова.