Районното мюфтийство не иска Недим Генджев

Архив Варна

24-11-2009, 15:12

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

“Твърдо стоим зад избрания главен мюфтия Мустафа Али Хаджи и решенията от Извънредната национална мюсюлманска конференция от 31 октомври тази година.

Заради изявление на бившия главен мюфтия Недим Генджев, Софийски градски съд е спрял регистрацията на законно избрания Главен мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи и останалите ръководни органи”, заяви  районният мюфтия на областите Добрич и Варна Билял Дарджан. Той и неговият заместник Расим Расим, както и няколко от младите имами категорично обявиха, че са против Недим Генджев.
Мюсюлманската общност се притеснява, че Генджев може да посегне отново на имуществото на мюфтийството. Вече има такива случаи и ние водим дела, добави Билял Дарджан
"През 1996 г. този човек бе задържан от органите, след подаден от вероизповеданието сигнал за източване на сметките му. Тогава той заграби 1 млн. лв. Все още чакаме отговор за изчезналите средства, а такъв водач не искаме. През периода 1996-1997 г. същият човек продаде 4 вакъфски имота в центъра на Варна. Два от тях са търговски обекти. Става дума за двуетажни и триетажни сгради, за които мислим, че тогава е взел по 90 хил. долара за всяка. Водим дела за възвръщане на имотите и имаме притеснения, че ако остане мюфтия, той би могъл да продаде и други имоти на вероизповеданието, защото се движи само от икономически интереси" - заяви Расим Расим.
Районният мюфтия каза още, че хората, които идвали в джамиите са се молили с тях, а когато Генджев застанал начело на вероизповеданието, то се върнало с 50 години назад".
Споровете около регистрацията на мюсюлманското вероизповедание са от много години, тъй като Генджев претендира, че само неговата конференция е легитимна.