Евронаблюдатели: ЕС няма да признае Абхазия и Южна Осетия

Новините

13-11-2009, 06:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Евросъюзът няма намерение да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия, заяви шефът на Мисията на наблюдателите на ЕС Ханс Йорг-Хабър на пресконференция по повод посещението в Грузия на посланиците на 27 страни от ЕС.

Делегацията на Евросоюза пристигна в Грузия в четвъртък. Целта на 3-дневната визита на първо място е запознаване с работата на мисията на ЕС на място, а също и с политическата ситуация в Грузия. По-рано вчера членовете на делегацията се срещнаха с представители на мисията, посетиха военната база във Вазиани, а също и местата, компактно населени от принудително преместени в резултат на войната през август 2008 година хора.

«Ние нямаме достъп до Южна Осетия и Абхазия от началото на нашата мисия, но винаги сме призовавали към това. Тък като сме невъоръжена гражданска мисия, де факто ние не можем да принудим властите... Това, че нямаме достъп до Южна Осетия и Абхазия, определено влияе върху работата ни», заяви Хабер. Той отбелязва, че «най-важната гаранция за Грузия е фактът, че ние продължаваме политиката на непризнаване». «Това е важен дипломатически факт», обяснява Хабър.