Излиза сингъл с гласа на Стивън Хокинг

Варна Лайф

10-11-2009, 08:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В сингъла върху музика на Джон Босуел, тече реч на астронома Карл Сейгън, произнесена в американската телевизионна програма Cosmos: A Personal Voyage. В записа от 1980 г.

от време на време се чува и реч на професор Хокинг.
Продуцент е фронтменът на група White Stripes Джек Уайт, който е собственик на лейбъла Third Man.  Премиерата се подготвя за 75-та годишнина от рождението на Карл Сейгън, който почина през 1996 година.
Записът ще бъде изданен в изключително ограничен тираж - само 150 копия.

Стивън Хокинг страда от нервно-мускулна дистрофия. Прикован е в инвалидна количка и комуникира със света чрез гласов синтезатор. Приносът му към науката е свързан преди всичко с откриването на Хокинг радиация, работи и в областта на космологията и квантовата гравитация. Световна известност му носи научно популярната книга "Кратка история на времето".

Неговият приятел Карл Сейгън е известен като пионер на exobiology и покровител на програма за търсене на извънземен разум SETI. Написал е романа "Контакт", които е в основата на филм със същото име, както и известния трактат "бледо синя точка", вдъхновен от една снимка на Земята, направена от космическия кораб "Вояджър-1” от разстояние на 6 милиарда километра.